COS-tribune zet nieuwe standaard

Bouwkroniek - Sinds de introductie van de inschuifbare tribunes aan het eind van de jaren ‘60 van de vorige eeuw en tot 2008 was er weinig innovatie aan de wijze van aandrijven. De ontwikkelingen voor o.a. theatertechnieken, sturingen en bouwtechnische oplossingen zijn echter niet blijven stilstaan. Bij COS in Oudenaarde, oorspronkelijk o.a. actief in de theatertechnieken en een veelgevraagde partij bij interventies om bestaande, vastgelopen tribunes gangbaar te krijgen, ontstond het idee om het principe van de telescopische tribunes te herontwikkelen en een nieuwe standaard neer te zetten.
Sinds de introductie van de inschuifbare tribunes aan het eind van de jaren ‘60 van de vorige eeuw en tot 2008 was er weinig innovatie aan de wijze van aandrijven. De ontwikkelingen voor o.a. theatertechnieken, sturingen en bouwtechnische oplossingen zijn echter niet blijven stilstaan. Bij COS in Oudenaarde, oorspronkelijk o.a. actief in de theatertechnieken en een veelgevraagde partij bij interventies om bestaande, vastgelopen tribunes gangbaar te krijgen, ontstond het idee om het principe van de telescopische tribunes te herontwikkelen en een nieuwe standaard neer te zetten.

COS ontwikkelde vanaf schets tot de eerste realisatie in Assenede de telescopische tribune met duwkettingaandrijving. Een industriële aandrijfmethode met een centrale elektromotor die volledig onafhankelijk van de ondervloer de platforms van achteraan naar voren duwt. Op geen enkele wijze wordt op deze manier de weerstand van de ondervloer gebruikt om de tribune open of dicht te schuiven, waardoor geen schade aan de vloer optreedt.

Nieuwe toepassingen
In de loop der jaren heeft COS zijn concept vervolmaakt en zijn er nieuwe toepassingen ontwikkeld op het principe van de duwketting, zoals een systeem waardoor stoelen automatisch klaargezet worden.

De stad Antwerpen heeft al voor twee van haar culturele centra gekozen voor deze toepassing. In tien minuten staat zo een telescopische tribune gereed voor gebruik. Voorheen moesten twee techniekers de stoelen één voor één omhoog zetten na het uitschuiven van de tribune. Dat was een tijdrovende en lichamelijk belastende klus.

Behalve Antwerpen heeft ook de gemeente Maldegem gekozen voor deze toepassing. Voordien realiseerde COS deze toepassing reeds in Nederland en in Frankrijk.

Sporttribunes
Behalve telescopische tribunes ontwikkelt COS ook mobiele telescopische tribunes voor sport en cultuur. Deze compacte tribunes zijn manueel bedienbaar en kunnen op elke plaats in de zaal worden opgezet. Deze tribunes worden veelal toegepast in culturele centra en sporthallen waar verschillende gebruikers nood hebben aan compacte tribunes met een capaciteit tussen de 30 en 100 zitplaatsen.

Groei
“Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en hebben we met COS nv een flexibele compacte organisatie waarmee de komende jaren wordt ingezet op stabiele groei. Voor het aandrijfsysteem met duwketting hebben we een stevige strijd moeten leveren om marktpartijen te overtuigen van het concept. We zijn op een punt gekomen dat men ook vraagt om een tribune met duwkettingsysteem buiten onze thuismarkt Vlaanderen en Nederland. Dat moeten we uitbouwen en daar zijn we vol mee aan de slag. Eind november staan we voor de tweede maal op de JTSE, een toonaangevende beurs in Parijs. Daarenboven maken we twee weken daarvoor onze entree in Duitsland via de beurs FSB in Keulen. Eigenlijk begint het nu pas”, stelt Geert Van de Moortel van COS.

Artikel verschenen in: Bouwkroniek, 21 april 2017 - Architecten
Artikel: Bouwkroniek

Stade Louis II Monaco

Sportcampus Zuiderpark Den Haag

TI Sneppenbos Boechout 7

CC Den HoogenPad Maldegem 30