Bouwkroniek dossier TECHNIEK december 2016

COS levert begin volgend jaar zijn eerste, lasergestuurde verplaatsbare telescopische tribune met duwkettingsysteem en volautomatische stoelenrijen aan de gemeente Maldegem. Het is voor het eerst dat die drie eigenschappen gecombineerd worden in een tribune. Deze primeur kost Maldegem zowat 160.000 € (zonder btw) en wordt het visitekaartje van COS. De hoogtechnologische tribune lokt alvast heel wat interesse uit ons land en de rest van Europa.
De lasersturing is de meest vernieuwende eigenschap die door de producent uit Oudenaarde werd toegevoegd aan het gamma van opties. “Een uitschuifbare tribune wordt doorgaans tegen een wand geplaatst op de momenten dat ze niet gebruikt wordt. Als die tribune in uitgeschoven toestand enkele meters los staat van de wand, kan ze dankzij de lasersturing steeds terugkeren naar exact dezelfde plek. Een uitschuifbare tribune is immers een grote en relatief zware constructie. Zonder de lasersturing kan de minste afwijking of oneffenheid in de vloer van de zaal ervoor zorgen dat het gevaarte telkens een paar centimeter opschuift. Als er dan, zoals in Den Hoogen Pad in Maldegem, toegangsdeuren zijn naast de plek waar de tribune tegen de wand rust, kan je in de problemen komen”, duidt Hans Mayer van COS het belang van de lasersturing.

GC Ten Weyngaert 25
Lasergestuurde verplaatsbare tribune

Stoeltjes
In Maldegem wordt de lasersturing van de tribune met 203 zitplaatsen gecombineerd met het automatisch opzetten en neerleggen van de stoelen. Het gebruiksklaar maken van de hele tribune gebeurt daardoor via slechts één duw op de knop. Dat bespaart steden en gemeenten heel wat tijd en personeel. De ‘oudste’ nieuwe eigenschap aan de Maldegemse tribune is dat er gewerkt wordt met een duwkettingsysteem.

“De meeste andere producenten van telescopische tribunes werken met trommelmotoren onder het eerste platform van hun
tribune. Het eerste platform trekt de tribune open, waardoor er heel wat kracht gezet wordt op de vloer voor de juiste tractie. Heel wat moderne sportvloeren kunnen dat niet aan en ook in culturele centra kan zo’n systeem nefast zijn omdat er sporen zichtbaar worden of omdat de planken- of parketvloer beschadigd wordt. Dat heb je met een duwketting niet omdat de tribune van achteraan vanaf het eigen chassis opengeduwd wordt. Op geen enkel moment wordt de weerstand van de vloer gebruikt”, stelt Geert Van de Moortel van COS.

Uitschuifbare tribunes zijn bezig aan een opmars. Vroeger had je afzonderlijke zalen voor fuiven, theater, films, recepties optredens, … Tegenwoordig kiezen lokale overheden ervoor om hun culturele en ook hun sportruimtes multifunctioneel te maken. COS speelt daar handig op in. “Wij hebben misschien niet altijd de goedkoopste oplossing in aanschafprijs, maar onze tribunes hebben een nagenoeg onbeperkte levensduur waardoor een overheid ze over een heel lange periode kan afschrijven. Voor onze eerste tribune met duwkettingsysteem die we in 2010 in De Bijenkorf in Assenede plaatsten, hebben we nog nooit een onderhoud, interventie of een herstelling moeten uitvoeren”, weet Hans Mayer.

Sportvloeren
COS heeft nog meer eigen ontwikkelingen.“Toen ik indertijd begon met COS en tribunes heb ik een ploeg rond mij verzameld van mensen die nog niets te maken hadden gehad met tribunes. Dat heeft ervoor gezorgd dat we alles bekijken met open vizier en vanuit andere invalshoeken dan bedrijven die al decennia in diezelfde sector zitten. Zelf kom ik uit de baksteensector waar de productie al heel lang en doorgedreven geautomatiseerd is. Bij onze start hebben we gekeken welke patenten reeds bestonden voor deze sector. Na het afwegen van wat effectief werkt zijn we gaan nadenken over die punten waar anderen nog niet aan gedacht of gewerkt hebben”, zegt Geert Van de Moortel. “Twee van onze jongste ontwikkelingen hebben betrekking op sportvloeren. Die worden steeds fragieler en dat houdt dus risico’s in als je daar met een uitschuifbare tribune werkt. Voor de nieuwe sporthal Site Schotte in Aalst maakten we een uitschuifbare tribune (met duwketting) die kan verplaatst worden met luchtkussens, zoals een hovercraft. Zo maakt de tribune geen schade aan de sportvloer. Een andere eigen ontwikkeling is dat we samen met de stad Antwerpen een mobiele tribune ontwikkeld hebben met eigen rijplaten”, stelt Hans
Mayer. “Eenvoudig te bedienen telescopische tribunes met zeer lage onderhoudskosten als de onze zijn een zegen voor beheerders
van sporthallen. Net als in culturele centra zorgen ze voor tijdwinst en moet minder personeel ingezet worden”, besluit Geert Van de Moortel.

Referenties
De ontwikkelingen van COS worden tot ver buiten de landsgrenzen gewaardeerd. Recent mocht het bedrijf uit Oudenaarde twee volledig geautomatiseerde tribunes leveren voor de basketzaal van het Stade Louis II in Monaco. Binnenkort levert COS 4.000 zitjes voor de nieuwe Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, inclusief de 900 zitjes van een telescopische tribune. Het ontwikkelingsparcours van COS stopt niet bij opties voor sportvloeren. Samen met de leveranciers van tribunestoelen werkt de ploeg van Van de Moortel en Mayer aan een automatische telescopische tribune voor hogescholen en universiteiten. Daarbij moeten het werkblad en de datakabels samen met de stoel automatisch in- of wegklappen als de zittribune in elkaar schuift. De belangstelling voor deze ontwikkeling is groot, maar de ontwikkeling is heel complex. Bovendien moet een ‘schooltribune’ stabieler zijn dan bv. een sport of cultuurtribune omdat die intensiever gebruikt wordt.

COS Tribune - Stade Louis II Monaco
Stade Louis II Monaco

COS Seating
COS start ten slotte een nieuwe afdeling op voor vaste stoelen voor auditoria en collegezalen. “Met COS Seating zijn we nogal ambitieus. De markt voor deze stoelen wordt voorlopig bewerkt door vertegenwoordigers die elk één merk vertegenwoordigen. Vaste stoelen zijn dan nog vaak iets dat bovenop het gamma van kantoormeubilair en losse stoelen aangeboden wordt. Wij willen vijf of zes merken van vaste stoelen samenbrengen en zo een heel breed en compleet gamma kunnen aanbieden aan onze klanten. Dan kunnen we een gepast antwoord bieden aan klanten die zoeken naar kwaliteit, functionaliteit of prijs. Ook maatwerk zal mogelijk zijn. Voor COS Seating openen we in de loop van volgend jaar een eigen experience center en toonzaal. Dat zal ook in Oudenaarde zijn, maar niet in de onmiddellijke omgeving van onze fabriek”, gevenVan de Moortel en Mayer nog mee.

Bron: Bouwkroniek dossier TECHNIEK december 2016

Lees hier de pagina's 28 en 29 uit Bouwkroniek.be